The Blog

5 Tips voor een top fotoshoot

Eén van mijn (vele) favoriete momenten van een trouwdag is toch wel de fotoshoot. Dit is voor mij hét moment om even alleen met het bruidspaar te zijn en helemaal los te gaan met de lichtval, poses, compositie, de hele mikmak dus. Waar ik de rest van de dag vooral op de achtergrond opereer (als een soort ninja, kun je wel zeggen) ben ik tijdens de shoot juist heel aanwezig en komt l’artiste in me helemaal naar boven, bij deze alvast mijn excuses voor het enthousiasme, but I just love it.

Dit het moment om keihard te shinen, voor mij als fotograaf, maar ook vooral voor jullie als bruidspaar. Dit onderdeel gaat helemaal om jullie en niet om tante Bep die honderd selfies wil maken met haar Nokia (no offense to tante Bep, we all love tante Bep) Maar hoe haal je nou het beste uit die fotoshoot? Ik heb een aantal tips voor alle bruidsparen om jullie fotoshoot tot een groot succes te maken.

1) De locatie.

Kies een locatie die bij jullie past als stel. Zijn jullie stoere bikers? Dan is het niet echt logisch om in een tulpenveld te gaan staan. Ben je juist het type sprookjesprinses? Dan is het misschien minder passend om tegen een grafitimuur te poseren. Natuurlijk kunnen deze contrasten juist ook heel tof werken, maar kies vooral voor iets waar jullie écht blij van worden. Betrek zo mogelijk ook jullie hobby’s en interesses bij de shoot. Misschien weten jullie de shoot met het paard nog? Dit was zo passend bij deze bruid, dat het nog steeds één van mijn favoriete reportages was. Nog een voorbeeld was de shoot op de SS Rotterdam, die met zijn vintage look perfect bij de peaky blinder themed wedding paste.

2) Zorg voor een backup plan.

Het is niet op elke trouwdag stralend weer, helaas maar waar. Ik raad dus altijd aan om een slecht weer plan te hebben. Wellicht is er in de buurt een kas, een mooi hotel/restaurant of een oude loods beschikbaar. Zoek dit van tevoren uit, zodat je bij slecht weer niet compleet in de stress hoeft te schieten. Ook kun je ervoor kiezen om de regen juist te omarmen en bijvoorbeeld met paraplu’s op pad te gaan. Ik heb altijd standaard wat transparante plu’s in de achterbak liggen, just in case.

3) Neem ruim de tijd.

Voor een mooie gevarieerde shoot heb ik minstens één uur de tijd nodig (exclusief de reistijd) Een shoot is namelijk niet een kwestie van klik en doooor. Ik kijk altijd naar hoe het licht valt en naar de mooist mogelijke compositie, dit kost wat tijd. Tevens duurt het ook even voordat jullie helemaal los zijn en de mooist blikken en plaatjes tevoorschijn komen. Wanneer je te weinig tijd inplant voor de shoot, kan ik niet het maximale eruit halen (wat natuurlijk vet zonde is).

En begrijp me niet verkeerd, in een kwartier kan ik ook echt wel mooie plaatjes maken, maar neem vooral de tijd om even te genieten van dit momentje met z’n tweeën voordat alle hectiek van de dag los barst. Het is daarnaast ook erg handig als er iemand mee komt om te assisteren (lees: sluiers gooien, sleep mooi leggen, snacks dragen enzovoort) Meestal is er wel een bruidsmeisje gewillig om hieraan mee te helpen, maar hier dus dankbaar gebruik van!

Meestal neem ik in de avond het bruidspaar ook nog even mee voor een mini golden hour shoot. Dit is het moment wanneer de zon laag staat en het licht op z’n mooist is. Het tweede voordeel hiervan is, dat jullie inmiddels het officiële gedeelte hebben gehad en de grootste spanning is verdwenen. Resultaat: Prachtige relaxte foto’s met een gouden randje.

4) Boek een pre-wedding shoot.

Denk er ook eens aan of jullie wellicht een pre-wedding shoot willen boeken. Dit heeft twee voordelen: Jullie zijn al een beetje gewend aan mijn aanwezigheid en het feit dat er constant een camera op je snuit gericht staat. Hiernaast nemen we alvast een aantal poses door (don’t worry, dit klinkt statiger dan het is) en weten jullie wat je van mij kan verwachten tijdens de shoot. Tevens hebben jullie dankzij deze shoot straks mooie foto’s die jullie kunnen gebruiken voor de uitnodiging. Win win dus!

5) Have fun!

Het allerbelangrijkste is, dat we lol hebben tijdens de shoot. Soms kijken bruidsparen best een beetje op tegen de fotoshoot en hebben ze het gevoel dat het een verplicht nummertje is. Ik kan de keren niet tellen dat men mij vertelde ‘niet fotogeniek te zijn’. But I object! In mijn ervaring is iedereen fotogeniek en zeker op jullie trouwdag. Hoe vaak komt het nou voor dat je zo’n mooi pak of prachtige jurk draagt? En of je het nou gelooft of niet, stralen gaan jullie sowieso.

De shoot is hèt uitgelezen moment om even samen te zijn, wat quality time te hebben voordat jullie voor altijd van verloofd overgaan naar getrouwd stel. Ik vind het enorm belangrijk dat mijn bruidsparen ook gewoon plezier hebben tijdens de shoot.

Dit doe ik door middel van flauwe grapjes (sorry dan weten jullie dat alvast),kleine opdrachtjes en vragen. We gaan dus echt niet met een prodent smile non stop in de camera lachen, geen zorgen. We maken er iets moois van, en dat is mijn belofte aan jullie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Almost there!

Free guide

You can embed an email signup form here by pasting the code for one in the blank "embed" box provided.